Как да измиете косата си без да й навредите?

 От всякъде ни засипват множество съвети какви продукти да ползваме, за да заздравим косата си. Всеки ден излизат нови измивни средства, но те губят ефект, когато косата не се третира правилно с тях.

Мократа коса е много уязвима. Ако не съумеем сами да я запазим под душа, никой продукт не би ни помогнал. Точно поради тази причина искам да се спра на тази тема.

Косата трябва да е предварително сресана, за да поеме rравномерно шампоана. Много важно е водата, с която ще миете косата си, да е с температурата на тялото, т.е. 37–38 °С. Преди да нанесете продукт се уверете, че е съобразен с вашия тип коса – дали е суха, шуплеста и увредена, нормална, мазна, с косопад или с пърхот, продуктът трябва да е строго подбран за вас. За да сте сигурни се доверете на своя фризьор, който ще ви помогне да се ориентирате в избора на миещи и подхранващи средства. Не пестете пари за продукти за коса. Препоръчвам да заложите на чисти органични продукти, който ще докажат с времето, че сте направили добра инвестиция.

Стъпка по стъпка в измиването:

1. Сложете шампоан на дланите си, а не директно на косата. Разпенете шампоана в ръцете си и след това нанесете по скалпа с леки масажни движения. Избягвайте да търкате с нокти, използвайте възглавничките на пръстите си. Накрая разнесете по дължините, но само с приплъзване. Не прекалявайте с количеството шампоан. За дамите с къси коси е достатъчна 1 ч. л. шампоан. Косите със средна дължина имат нужда от 1 1/2 ч. л., а дългата коса – от 2 ч. л.

Необходимото количество балсам за коса според дължината е същото като това на шампоана. Хубаво е да последва повторно нанасяне на шампоана за максимално действие. Отмийте го старателно.

2. Слeдва нанасяне на балсам. Действието на този продукт е само за разресване и блясък. За лечение се използват маски и лосиони. Не нанасяйте балсам в корените, а само по дължините и най-вече по краищата, които по-често са увредени. Ако нанесете балсам и в корените, ще утежните косъма, от което ще пострада обемът на прическата ви след това. За да разпределите балсама равномерно, използвайте гребен с редки зъби. Ако косата ви е мазна, нанасяйте балсам единствено и само по краищата. Балсамът също трябва да бъде отмит внимателно.

3. Завийте косата с кърпа без да я стягате и търкате. Когато хавлията поеме влагата я свалете. Препоръчвам нанасянето и използването на арганово масло вместо кристали, след тях лесно разресвате косата си и я подхранвате без да я утежнявате. Преди топлинна обработка задължително защитете косата с подходящ продукт. Внимавайте със сешоарите, не ги дръжте на 90 градуса. Топлата струя трябва да преминава успоредно на четката, за да не гори косъма. Препоръчвам употребата на йонни сешоари, които запазват влагата в сърцевината на косъма, която придава блясък и здрав вид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *